winterbanden-sneeuw-landschap-ski-1920x450

Deel dit nieuwsbericht:
Twitter   Facebook   Google   Linkedin

Hoe zit het met winterbanden in Duitsland?

We horen de vraag regelmatig, bij ons in de werkplaats: “hoe zit dat nou, met winterbanden, als ik naar Duitsland ga met de auto?”. We leggen het u graag uit als u de auto komt brengen voor de bandenwissel. En u leest het nu ook in dit artikel.

(tekst gaat verder na de afbeelding)

renault-captur-sneeuw-ski-winterbanden

Voor dit artikel gingen we te rade bij de ANWB, om u zo objectief mogelijk te informeren. Het originele artikel treft u op https://www.anwb.nl/auto/themas/winterbanden/winterbanden-in-duitsland

In Duitsland moet de auto voorzien zijn van banden die geschikt zijn voor de weersomstandigheden: rij dus op winterbanden in Duitsland als het winter is of wordt. Dan moeten auto’s ook beschikken over een winteruitrusting.

Winterbanden

In Duitsland is het verplicht om banden met winterse eigenschappen te gebruiken (dit mogen winterbanden of all seasonbanden zijn) bij winterse omstandigheden. Sinds kort is de definitie van geschikte banden in de Duitse wet aangescherpt. Banden met alléén M +S aanduiding zijn niet meer voldoende. De band (winterband of all seasonband) moet voorzien zijn van het Alpine-symbool (berg met sneeuwvlokje).

Er is een overgangsregeling voor het gebruik van banden die alleen M+S markering hebben. Deze mogen nog tot 30 september 2024 gebruikt worden, mits zij voor 31 december 2017 zijn geproduceerd. Let bij het kopen van nieuwe banden daarom goed op de productiedatum van de band.

Let op:
Er zijn ook zomerbanden met M+S aanduiding. Deze zomerbanden hebben geen winterse eigenschappen en zijn dus niet geschikt voor het rijden in Duitsland bij winterse omstandigheden, dus ook niet in de overgangsperiode.

Profieldiepte

De minimale profieldiepte voor banden in Duitsland is 1,6 mm. Echter voor winterbanden wordt een minimale profieldiepte van 4 mm geadviseerd omdat beneden de 4 mm de banden niet meer optimaal werken en de band zijn winterse eigenschappen verliest.

renault-kadjar-sneeuw-winter-736x552

Winterse omstandigheden

Van winterse omstandigheden is volgens de wet in elk geval sprake bij ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Duitsland kent geen vaste periode waarin het gebruik van winterbanden verplicht is. Ook buiten de wintermaanden kan er sprake zijn van winterse omstandigheden.

Boete

De boete voor het rijden op ongeschikte banden is € 60,- en 1 strafpunt. Veroorzaakt u hinder dan is de boete € 80,-. Nieuw is dat ook de kentekenhouder, die het gebruik van het voertuig zonder de vereiste winterbanden toelaat, een boete krijgt van € 75,- en 1 strafpunt.

renault-clio-winter-515x294

Sneeuwkettingen

Het gebruik van sneeuwkettingen is toegestaan. In sommige gebieden zijn sneeuwkettingen zelfs verplicht. Dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Deze verplichting geldt ook voor vierwiel aangedreven auto’s tenzij anders aangegeven. Er geldt bij gebruik van de kettingen een maximum snelheid van 50 km/u.

Winteruitrusting

Volgens de Duitse wet moet de auto zijn uitgerust naar de weersomstandigheden. Dat wil zeggen dat er, naast winterbanden of all seasonbanden en sneeuwkettingen ook antivries in de ruitenwisservloeistof moet zitten. Als een automobilist staande wordt gehouden en zijn auto voldoet niet aan de eisen met betrekking tot de weersomstandigheden dan kan er een boete worden opgelegd.

Een actueel en uitgebreid overzicht van de verkeersregels in Duitsland treft u bij de ANWB. Volg deze link.

sneeuw-landschap-renault-1500x1000

Winterbanden en snelheid

U mag in Duitsland op winterbanden niet harder rijden dan de voorgeschreven maximumsnelheid van de band. Als die lager is dan die van de auto, moet dat met een voor de bestuurder zichtbare sticker met vermelding van de maximum snelheid zijn aangegeven.

De genoemde verplichtingen gelden ook voor kampeerauto’s en motoren. Bij caravans geldt geen verplichting voor winterbanden in Duitsland (of sneeuwkettingen). Het mag wel en winterbanden leveren ook voor caravans een betere wegligging op.

header-renault-zoe-winter-2000x1000

Winterbanden: heb ik dan nog sneeuwkettingen nodig?

Ja, op kleine (berg-)wegen. In veel landen zijn sneeuwkettingen verplicht; dan staat er een verkeersbord met een plaatje van een wiel met sneeuwketting.

Hebt u nog geen sneeuwketting?

Hoe zit het dan met 4 season banden: voldoen die ook?

All season of vierseizoenenbanden zijn toegestaan in Duitsland en de Alpenlanden op het moment dat daar een winterbandenplicht geldt. Vereist worden banden met wintereigenschappen, en all season banden zijn dat.

Voor de zwaardere omstandigheden (veel sneeuw, hellingen) die vooral door wintersporters worden opgezocht adviseert de ANWB wel echte (en goed geteste) winterbanden, maar all seasonbanden zijn daar wel toegestaan.

Deel dit nieuwsbericht:
Twitter   Facebook   Google   Linkedin

rijden-in-renault-kadjar-met-sneeuw-1500x660

Maak uw auto klaar voor de winter

Meer nieuws

Oving Autoschade verder als ABS Boekhorst Zwolle

Schadebedrijf Boekhorst en dealerbedrijf Oving zijn een samenwerking aangegaan, waarbij Boekhorst de schade-activiteiten van de dealer overneemt...

Dacia introduceert Série Limitée Tech Road

De Série Limitée Tech Road is exclusief voor alle Dacia-modellen de nieuwe topuitvoering! Deze is niet alleen prettig om in te rijden, maar ook een lust voor het oog. De Dacia Série Limitée Tech Road heeft een rijke standaarduitrusting, onderscheidende designwielen en is te herkennen aan de sportieve stoelbekleding en rode details in het interieur en het exterieur....

1e Renault Master Z.E. met zonnepanelen in Nederland!

1e Renault Master Z.E. met zonnepanelen in Nederland door Oving overhandigd aan BAM Infra Energie & Water vestiging Schiphol, BAM Infra Nederland....

Nieuwe Renault Kadjar, nu bij Oving!

De nieuwe Renault Kadjar, nu verkrijgbaar bij Autobedrijf Oving! Met zijn attractieve stijl en nog meer comfort kan de nieuwe Renault Kadjar al uw avonturen aan!...